Lägga & slipa Fiskbensparkett

Vare sig det gäller att slipa fiskbensparkett eller lägga ny, är det ett av de mest tidskrävande och komplicerade jobben för en golvläggare. Vi på K3 Golv har en bred erfarenhet och professionella golvläggare för den här typen av golv.

När du anlitar oss för hjälp med att lägga fiskbensparkett i Stockholm, får du alltid en utbildad golvläggare som skapar ett perfekt och plant golv som håller i många år. Vi har dessutom erfarenhet av ytbehandling av fiskbensparkett.

Det betyder att vi också har utrustning och erfarenhet så du kan få hjälp med att slipa fiskbensparkett i Stockholm. Givetvis ingår även lackering och ytbehandling av ditt slipade golv.

Anlita oss att lägga fiskbensparkett med perfekt resultat

Genom att anlita oss för att lägga allt från ditt nya parkettgolv till att slipa din fiskbensparkett, ger dig tryggheten av ett arbete utfört att specialister inom området. Utöver det gör vi alltid ett inledande besök, där vi ser över arbetet och förutsättningarna för det.

På så sätt kan vi skapa oss en uppfattning av storleken och hur mycket jobb som finns att utföra. Som avslut på vårt besök lämnar vi också över en offert med ett fast pris på hela projektet. Du får också reda på hur lång tid vi kommer att behöva för att utföra arbetet.

Så lägger du fiskbensparkett

 1. Det första som sker är alla förberedelser av underlaget. I det här fallet handlar det om rengöring, så att det inte finns smuts kvar som hindrar limmet att fästa. Var också noga med att förstå informationen om draghållfastheten som är viktig gällande förankringen av det nya golvet.
 2. Enklaste sättet att lägga fiskbensparkett är med fris. En fris är det som bygger ut från vägg. För det första ska frisen bygga ut enligt bruksanvisningen från väggen, samtidigt som du behöver lägga till 10 mm för golvets rörelsefrihet. För det momentet är en snörslå mycket användbar.
 3. I det här steget har du kommit till planeringen av fiskbensmönstret. Här ska du lägga ut stavar i ett sicksackmönster till du blir nöjd med avståndet till vägg på båda sidor av frisen. När du är nöjd markerar du en rak linje, för att den första plogen ska bli lättare att lägga.
 4. Nu lägger du den första raden i plogen, genom att ta en högerstav och en vänsterstav växelvis tills du fyllt hela linjen till kanterna av frisen. Fortsättningsvis fyller du på med ytterligare rader med växelvis högerstavar respektive vänsterstavar.
 5. När du fyllt hela frisen behöver limmet tills nästa dag på sig att fästa och härda. Därefter, tar du nästkommande dag fram sänksågen och kapar överskottet längs med markeringen av frisen.
 6. Nu har det blivit dags för stavparketten, vilken har både not och fjäder, vilket betyder att du behöver fräsa en not i utsidan av fiskbensparketten. Det är ett moment där du gör gott i att använda en dammsugare.
 7. Du har nu kommit till det sista steget, som gäller att lägga listband och fris. Listbandet ska du gera i hörnen, medan frisen läggs med 10 mm avstånd från väggarna, för att golvet ska ha plats att växa.

Valet av mörkt eller ljust golv till fiskbensparkett

Du som funderar på att välja ett material som är mörkt till fiskbensparkett, ska tänka på att det kräver mycket ljus i rummet och bra möjligheter till dagsljus. Något som också är att föredra i kombination med valet är ljusa väggar.

Om ditt val faller på att lägga fiskbensparkett med ljust mönster, blir det alltid enklare att passa in i olika miljöer. Har du mörka väggar och saknar tillräckligt med dagsljus, gör du alltid bäst i ett val av material som är ljust till fiskbensparkett.

Vanliga frågor om att lägga och slipa fiskbensparkett

Oavsett om du vill slipa eller lägga parkett finns det många frågor. Vi ger svaren på de vanligaste här.

Vad kostar det att lägga fiskbensparkett?

Vilken kostnaden blir för att lägga fiskbensparkett varierar beroende på hur stor yta som ska läggas. Vi lämnar alltid fast pris per projekt, och ditt pris ser du när vi överlämnar vår offert. Våra priser för golvläggning & golvslipning finns här: https://k3golv.se/vara-priser/

Vad kostar fiskbensparkett?

I och med att det finns olika fabrikat och kvalitet på fiskbensparkett, går det inte att säga något exakt pris. Vi lägger kvalitetsgolv och tar 1 250 kronor per kvadratmeter inklusive läggning.

Vad kostar det att slipa och renovera parkett?

Ditt totala pris beror helt och hållet på hur stor yta som ska bearbetas. Vi erbjuder ett fast kvadratmeterpris på mellan 200 – 300 kronor. Prisskillnaden beror på vilken finish och hur många slipningar som behövs och du önskar.

Hur lång tid tar det att lägga fiskbensparkett?

Också här är tiden det tar att lägga fiskbensparkett beroende på hur många kvadratmeter som ska läggas och vilket underarbete som krävs. Vi lämnar alltid anvisning om tid i samband med offert.

Vilka nackdelar medför fiskbensparkett?

 • Kräver regelbunden städning för att hålla sig i gott skick.

Vilka fördelar medför fiskbensparkett?

 • Du får ett oerhört vackert, stilrent och tidlöst golv.
 • Med anledning av mönstret och dess sammansättning får du ett golv som håller i fler decennier.
 • Med en hållbar tvåkomponentslack, får du ett mycket tåligt golv fritt från repor.