Skurgolv

Ett skurgolv av gran, delvis täckt med trasmattor, en gungstol och en sekretär. Det är sinnebilden för ett svenskt allmogehem och ursprunget till den ljusa, funktionella och minimalistiska inredningsstil som vi kallar skandinavisk. Dessa golv har trampats i många hem och är fortfarande populära. Anledningen är att ett såpskurat golv är ljust, hårt, tåligt och vackert.

Ljusa eller mörka golv

Ett såpskurat furugolv blir något mörkare än ett såpskurat trägolv av gran. Helt obehandlade trägolv mörknar av solljuset medan såpa på golv gör att det ljusnar. Därför är golven mörkare där det legat mattor när du använt såpa på trägolv. Det beror på att ljuset inte kommit åt. Eftersom golven blir blekare varje gång du skurar är vitpigment och lut överflödigt. Kom ihåg att använda kallt vatten när du såpskurar golv. Med varmt vatten blir träet nämligen grått.

Behandla trägolv med såpa

Det bästa är att såpskura nyslipat golv. Då suger de obearbetade träet snabbt åt sig såpan och gör golvet tåligt redan efter ett par gångers såpskurning. Är det ett golv som tidigare varit lackat kan du efter slipningen behöva såpskura upp till fem gånger innan ytan blir hård. Innan det sker ska du inte använda golvet då såpan inledningsvis gör träet mjukare. Med regelbunden såpskurning blir golvet dock tåligt med tiden. Efter redan ett år kommer du märka att golvet blivit hårt och vackert.