Vitlasera golv

För att få sådär klassiskt ljust och vackert golv kan du välja att vitlasera ditt trägolv. Ljusa golv gör mycket för rummet, bland annat kan det få ytan att se betydligt större ut. När du väljer att vitlasera ditt golv använder du en lasyr. En lasyr är som en färg med mindre pigment. Golvet blir därmed ljusare, men trämönstret och den naturliga looken kvarstår.

Hur vitlaserar jag golvet?

Oavsett om du ska vitlasera ett gammalt furugolv eller ett nytt parkettgolv gör du ungefär på samma sätt. Det första steget är att slipa golvet. Det är ett måste för att lasyren ska tränga in i golvet och verkligen sitta. Slipningen är superviktig, men lika viktigt är det att golvet är rent. Allt damm, flisor och andra lösa partiklar måste avlägsnas. Dammsug flera gånger och torka av.

När det sedan är dags att lasera ska du stryka på lasyren över en eller några plankor åt gången. På så vis får du ett jämnt och fint resultat. Låt torka ordentligt innan du slipar lite lätt för att göra ytan mottaglig. Avsluta med att lacka eller lasera en gång till.

Tips när du ska vitlasera golv

För det första bör du ha läst på lite om olika sorters bets, lasyr, oljor och dylikt. Alla har lite olika egenskaper och passar olika bra beroende på rum och golvmaterial. Du kan i princip vitlasera parkettgolv, furugolv, grangolv och alla andra trägolv, men det vanligaste är att vitlasera furugolv. Resultaten varierar också beroende på material så kolla gärna upp hur just det material du har på golvet ser ut med vitlasering.

Kvistar och ojämnheter kan komma fram tydligt. Se till att torka av överflödig lasyr med en luddfri trasa och använd vid behov ett kvistlack innan. Fel kvistlack kan ge vita fläckar som resultat, så kolla upp innan vilket som lämpar sig bäst för just ditt golv.