Lägga & slipa trägolv

Det finns många slags trägolv. I Sverige är de vanligaste materialen furu och gran. Men även många andra trädslag används. Massiva trägolv upplever en renässans då trä som golvmaterial ökar i popularitet.

Det är inte svårt att lägga brädgolv men det kräver att du har ett visst handlag. Om du känner dig osäker är det bättre att anlita ett proffs. Så om du vill lägga trägolv i Stockholm är du välkommen att kontakta oss.

Slipa trägolv

Ett gammalt eller lackat trägolv behöver du slipa. Vill du ytbehandla ett lackat golv med såpa eller olja behöver du fortfarande slipa innan. Det går att hyra slipmaskin för att göra jobbet själv eller så kontaktar du oss så utför vi det åt dig.

Trägolv som är nylagda eller nyslipade måste ytbehandlas eftersom träet är känsligt för fukt, smuts och stötar när det är obehandlat. Du måste även behandla gamla trägolv speciellt om de varit lackade och du efter slipning önskar en ny ytbehandling.

Behandla trägolv

Du kan behandla trägolv med såpa vilket är det klassiska sättet att behandla gran- eller furugolv. Det ger en slitstark yta som blir bättre med åren. Det förutsätter dock att du behandlar golvet med såpa regelbundet.

Om du vill ha ett golv som behöver underhållas något mindre kan du behandla trägolv med hårdvaxolja. Det är en blandning av lack och olja som gör golvet slitstarkt och dessutom impregnerar träet.

Trägolvets färg

För att bevara trägolvets färg behöver du ytbehandla eftersom obehandlade golv gulnar av solljuset. Det ger dig möjlighet att styra vilken färg du vill ha på golvet.

Mörkt trägolv sväljer ljuset men ger ett ombonat intryck. Mörka golv får du antingen genom att välja ett mörkare träslag, betsa eller tillsätta pigment. Ljusare trägolv får du genom att använda gran som du såpskurar. I annat fall kan du betsa eller tillsätta pigment. Fördelen med ett ljust trägolv är att de reflekterar ljus och ger en känsla av mer rymd. För att få vitt trägolv behöver du betsa eller tillsätta pigment till lack eller olja. En annan möjlighet är att måla golvet vitt. Vill du ha ett grått trägolv kan du skura med varmt vatten. Både furu- och grangolv blir grått av en sådan behandling. Annars tillsätter du ett grått pigment.